Bali & Australien 2002

 

Denna, vår första resa till Australien, gjorde vi tillsammans med Hannu och Vappu och var främst planerad för min 40-års dag som jag ville fira i Sydney. Vi började med en vecka i Bali och fortsatte till Sydney följt av Cairns och Magnetic Island utanför Townsville.

14-22 mars 2002: Bali

Vår resa från Luleå går via Arlanda och vidare till Amsterdam. Där kliver vi ombord på Garuda Indonesias 747:a, ett plan som inte känns alltför stadigt. Vid start och landning skakar planet så kraftigt att takluckorna flyger upp och bagage börjar ramla ner. Efter 13 näst intill sömnlösa timmar mellanlandar vi i Singapore, där ett gäng stökiga och överförfriskade passagerare blir utslängda. Efter ytterligare två timmar i luften landar vi på Jakarta. Och sen var det bara en timmes flyg till Bali. Klockan är 22 och det är mörkt, varmt och fuktigt. Vi körs till Denpasar och in till Sanur och vårt hotell Alit’s beach Bungalows. Våra bungalows ligger mysigt inbäddade i djungel och badrummen är utomhus. Det blir en kall dusch och en whisky på altanen innan sängen.

På väg till bungalow

På väg mot våra bungalows.

Gång till bungalown

Träden har skägg.

Hotellfrukosten intas vid poolen med utsikt över havet. Stranden är lång med många irriterande efterhängsna försäljare. Turistsäsongen är inte riktigt igång och många hotell är bara till hälften bokade. Söndagar är balinesernas lediga dag och det märks. Redan på morgonen började mopeder med familjer, ungdomar, gamlingar samlas på stränderna. Det var verkligen mopeder överallt och stranden fylldes av balineser. Vi fick helt enkelt inte plats och avgaserna var förfärliga, så vi flydde till Kuta, en annan stadsdel, som inte var så mycket bättre vad gäller avgaser. Men vi hittade en restaurang där vi åt middag.

Efter några slappardagar vid poolen och stranden bokade vi en dag en snorkeltur till Lembongan Island med BBQ-lunch ombord på båten. Snorklingen var sådär, inte mycket man såg. Efter lunchen tog vi oss i land på Lembongan där vi kunde bada och sola på ett hotell innan båten åkte tillbaka till hotellet och sen blev det ljuvlig pasta med vin och levande musik på en italiensk krog i Sanur centrum. Annars var inte den balinesiska maten någon större upplevelse, kryddlös.

En grottaVy från Lembongan

Pool utan ände

Pool utan ände

Vy över badstranden

Vackert är det

Lembongan Island

En dag besökte grabbarna marknaden i Sanur centrum där de åter igen irriterades över påträngande försäljare. För mig och Vappu blev det helkroppsmassage på stranden. Den italienska krogen besöktes ett par gånger till under vår vistelse.

middag

En middag i Bali.


23-29 mars: Sydney

Det tog sex timmar från Bali till Sydney. Tar airport shuttle till Barclay Hotel i Kings Cross och kan checka in fast klockan bara är halv åtta på morgonen. Sover en stund innan lunch. Sen blev det långa sträckor till fots under de följande dagarna. Promenerar till Sydney Opera House. Den vackra byggnaden började byggas i slutet av 1950-talet av en dansk arkitekt, men hoppade av projektet så byggnaden färdigställdes först 1973. Det är varmt så vi tar ett glas kallt vitt vin på en servering nedanför Operahuset.

Vi hoppar på färjan till Taronga Zoo, där vi tar linbanan upp till djurparken och kikar på djur som kängurus, koalor, wombats, meercats, krokodiler samt andra icke så australiska djur. Ser en fågelshow och stannar till på ett café för en kall öl innan vi tar färjan tillbaka till Sydney Harbour. Besöker det 240 m höga Sydney Sky Tower mitt i stan, tar hissen upp till Observation Deck och spanar in Sydney från ovan. I priset ingick även en ”Sky Tour”, en virituell historisk resa om Australien. Även Sydney Aquarium samt den ståtliga kyrkan mitt i city – St. Marys Cathedral besöktes.

24. Staden sett från Sydney Tower

Vi åkte en hel del tåg – pendel och tunnelbana – och imponerades hur rent och klotterfritt allt är. Pendeltågen är två och en halv våningar, man kliver på i ”halvan” och går sedan trappan upp eller ner, och man åker alltid i rätt riktning genom att vicka över ryggstödet.

Med tåget åkte vi en dag till Katoomba och Blue Mountain (namnet från det blå skimmer som kommer från euqalyptusträden). Tar linbanan och sen Scenic Railway upp för att spana in The Three Sisters, tre bergstoppar som står invid varandra. Ska man vara helt ärlig så lägger jag inte denna trip ens bland de 20 bästa sakerna att göra i Sydney.

På min födelsedag hade jag bokat en Bridge Climbing – en klättring uppför Sydney Harbour Bridge som ligger i stadsdelen Rocks. Klättringen sker i grupp om 10-12 personer och man klättrar till mitten, 134 m höjd. Bron tog sju år att bygga och blev klar 1932. Den är 49 meter bred och 503 m lång. Klättringen tog två timmar att utföra. Henry avstod från denna aktivitet och väntade på mig. Hannu och Vappu passade på att besöka den Botaniska trädgården.

Bridge climber

Bridge Climbing på Sydney Harbour Bridge, 134 m höjd.

När man är i Sydney bör man, enligt min åsikt, inte missa att äta på Harrys Café de Wheels, i Woolloomoolo – en korvkiosk som stått där sen 1940-talet och som är ett känt ställe som alla talar om. Det är verkligen gott. Deras berömda Hot Dogs och Meat Pies får det verkligen att vattnas i munnen.

Stannar till på en liten irländsk pub en dag där vi dricker en god mörk Guinnes för första gången – denna stout är fortfarande vår absoluta favoritpint.

Under hela resan avslutades kvällarna som oftast med ett parti ”Plump” på balkong / uteplats, smuttandes på nåt gott och ibland med en cigarr i mungipan.


29 mars – 2 april: Cairns

Flyget tog oss åter till nya vyer. Efter tre timmars flyg landade vi i Cairns där vi blev hämtade till The Citysider Holiday Apartments. Ett mysigt lägenhetshotell som ägs av paret Gloria och Col Robinson. Det är riktigt varmt här så poolen lockade ofta och det blev också några BBQ-middagar vid poolen.

Vi bokade in oss på en heldagstur med katamaran till Michaelmas Cay – en 360 meter lång och 50 meter bred ö på Stora barriärrevet. Solen gassade från klarblå himmel. Solfaktor max, solhatt och t-tröja på. Snorklingen var bästa möjliga. Mycket vackert att se i det klargröna vattnet. Koraller och färggranna fiskar och vi önskade vi haft dykcert för djupet lockade. På båten bjöds det på mycket god lunchbuffé, kaffe med kaka och ett glas champagne.

Vi besökte Casinot i Cairns och spelade bort lite pengar. Vid en av våra promenader i centrum träffar vi plötsligt på Emmas kompis Jeanette som var ute på långresa med sin kille. Vi visste inte om varandras resor… så snacka om förvånade miner!

Värdparet tipsade oss om att vi skulle ta taxi till Caravonica varifrån vi sen tog Skyrailen (linbana) upp till aboriginernas by Kuranda uppe bland bergen. Tågstationen här är som hämtad från en gammal Agatha Christie-film. Här fikar vi scones med sylt och grädde medan vi väntar på att det gamla tåget från år 1809 ska avgå. Sen tuffade vi tillbaka genom regnskog och 15 tunnlar till Cairns vilket tog 1 1/2 timme.


3 – 8 april: Magnetic Island

Så var det dags att dra vidare. Denna gång hoppade vi bokat in oss på en buss och efter sex timmar var vi i Townsville varifrån vi klev på färjan som tog oss till vackra Magnetic Island, en tur på 25 minuter. Efter lite krångel hittade vi ett billigt packpacker-hostel för en natt och de resterande tre nätterna blev det en trerummare på gulliga rosa Champagne Resort, med egen pool.

Vi hyrde en ”moke” – en minibil, och med den körde vi runt på ön. Besöker stränder som Arthurs Bay, Horseshoe Bay och Picnicbay, promenerar till klippor där vi matar små gulliga wallabies och en dag gjorde Vappu och jag en mycket svettig walk-about från Nelly bay, dit Henry skjutsade oss, och varifrån vi sen promenerade de 6 km i bushterräng tillbaka till rosa huset, så doppet i poolen var mycket efterlängtat. Sen grillade vi goda lammkotletter vid poolen.

Överallt fanns varningsskyltar om livsfarliga boxjellyfish vid stränderna, värsta säsongen för dessa maneter just nu här, men vi vågade ändå doppa oss i havet en stund.

140. Magnetic Island, utanför Townsville

Vacker strand på Magnetic Island

Nästa dag tog vi färjan tillbaka till Townsville där vi sen tog taxi till flygplatsen. Efter mycket strul, med trasigt plan och ombokningar så flög vi sedan vidare till Brisbane där vi övernattade på ett motell. Åt en sista middag i Australien, på en grekisk restaurang och sen skulle vi sova. Men jag fastnade i en Star Wars-film – ”Episode I” som jag inte sett, så där låg jag ensam och såg den till sent på natten.

Klockan 05:00 hade vi väckning. Taxi till flygplatsen. Lite dataproblem vid incheckningen och sen var det sex timmars flygning till Bali, sen en timme till Jakarta och efter ytterligare två timmar landar vi Singapore. Sen blir det långflygning till Amsterdam och snabb övergång till planet som tar oss till Arlanda, så snabb att inte ens bagaget hinner med och till slut det sista flyget till kalla Luleå, där vi blir mottagna av barnen som fixat en god middag åt oss.