Dublin, Irland 2008

Temple barGuinness i Dublin

Långweekend, 4 – 8 september 2008
Som pubälskare måste man absolut besöka pubarnas stad Dublin på Irland. Det var KANON! Riktigt trevlig stad, mycket gamla byggnader, otaliga pubar och härlig atmosfär, glada och trevliga människor… och många färggranna dörrar.

Vi bodde perfekt på Temple Bar, så centralt som det bara går, på Eliza Lodge med utsökt vy över River Liffey.

Eliza Lodge

Eliza Lodge – jag i fönstret 4:e våningen till vänster.

Hapennybridge

Ha’Penny Bridge.

Många Guinness har det blivit. Och det är ju Guinness som helt klart är huvudölen i Dublin! Guinness Storehouse (bryggeriet) ligger mitt i stan så naturligvis besökte vi den och fick oss en pint i Gravity Baren högst upp med 360 graders vy över Dublin.

 

Guinness Brewery grundades av
Arthur Guinness 1759 men det var först
1862 som Guinness stout introducerades.

Vi besökte även Jameson Whisky distillery där vi gick en guidad tur som avslutades med ett glas Jameson förstås. Jag deltog dessutom i en provsmakning och fick jämföra olika whiskeysorter och till vår guides stora besvikelse valde jag som enda deltagare den skotska whiskeyn före den irländska.

Den dagen det regnade passade vi på att hoppa på turistbussen och besöka muséer där vi fick en inblick i Dublins och Irlands historia. Under den bussfärden ringde vår mäklare från Luleå och sa att vi hade högsta budet på stugan som vi lagt bud på innan vi åkte iväg från Luleå, och att de andra hade hoppat av, så vi blev plötsligt mycket glada stugägare… som naturligtvis firades med en pint!

Nästan samtliga pubar har livemusik i någon form… utan entréavgift förstås. Riktigt trevligt, för det var ju det vi skulle uppleva. Maten var faktiskt riktigt god också. Ätit irländska stuvningar, casserole, pajer och fish & ships. Prismässigt som i Sverige.

Men man ska nog ta sig utanför Dublin för att uppleva det riktigt genuina Irland. Och det ska vi göra en annan gång.

Guinnestunnor

Tomma Guinness tunnor byts mot fulla.

Dublin castle

Dublin Castle.