Shanghai, Kina 2013

Shanghai Pudong vy

Vy mot Pudong från våning 31 på Salvo hotel i Shanghai.

…så många kineser

Shanghai Salvo hotel

Vår Business suite på Salvo hotel, med utsikt mot Pudong från sovrummet.

9 – 15 mars 2013 
Vi landade kring midnatt i Shanghai och tog en taxi (säkert en svart sådan eftersom den inte hade någon skylt och blev med all sannolikhet lurad att betala onödiga pengar) till Salvo hotel. Det måste ha varit strömavbrott eller så kör dom med massiv elsparningskampanj, för hela stan var i mörker, det var som att komma till en spökstad, lite kusligt, inte ens hotellet var upplyst när vi kom fram vid halv två-tiden. Först när ”taxin” körde fram till entrén tändes lamporna i foajén.

Vi checkade in och uppe på våning 18 upptäckte vi att vi utan att veta bokat in oss i en Business suite, så vi hade ett hyfsat stort sovrum med tv och med vy mot The Bund, Pudong och Huangpu River. Vi hade även ett arbetsrum, med tv. Badrummet var tvådelat och var utrustad med jacuzzi och massagedusch.

Salvo hotell var perfekt för oss, väldigt centralt, härlig frukostbuffé högst upp på våning 31, med fantastisk vy över stan. Här i baren tog vi en drink varje kväll före vår jakt på middagställe nånstans i stan. Enda nackdelen var att Wifi inte fungerade på rummet, utan man fick gå ner till foajén eller upp till restaurangen.

Om det var många kineser i Boracay så var det då inget emot vad det var i Shanghai! I allmänhet inget trevligt folk upptäckte vi. Inte många leenden kunde man förvänta sig, vissa är rent av otrevliga. Och glor gör dom… ohämmat… ogenerat… Jag menar, nog glodde dom i Indien också, men dom var åtminstone glada och trevliga.

Turist, ja visst

Som turister har vi besökt Shanghai History Museum under Pearl TV Tower i Pudong (vi avstod att gå upp i tornet, historien kändes mer intressant). Vi besökte även vackra Yuyuan Garden, som vi fick leta länge för att hitta. French Concession besökte vi endast flyktigt. The Bund kändes som ett måste och vyn är ju fantastisk mot Pudong och de gamla byggnaderna är väldigt vackra, speciellt kvällstid när alla ljusen tänds på byggnaderna. Vi tog tunnelbanan till Metro City ett par gånger och köpte ett antal dr. dre-hörlurar – riktigt bra ljud – bra presenter. Och naturligtvis har vi vandrat fram och tillbaka längs East Nanjing Road. Skinn är billigt så jag köpte två skinnjackor och en dunjacka.

Men det är under jorden som man riktigt kan pruta. Det vill säga, om man kliver av tunnelbanan till exempel vid Shanghai Science & Technology Museum så finns här en labyrint av små butiker med väskor, skor, kläder, elektronik, leksaker, tyger, konst, souvenirer, godis och ett par matställen. Försäljarna är ivriga att sälja, men det går bra att säga nej. Och här kan man som sagt pruta ordentligt.

shanghai-paddor-i-sc3a4ck.jpg

Maten är inte den bästa här. Vi gick på ett antal nitar. Har säkert ätit hund och duva, kanske även padda… vad vet vi. Dom gillar att äta svål / fläsk här. Det gillar inte vi. Och många kötträtter innehåller mest ben – små ben – kanske var det just paddor. Visst hittade vi bra kinamat också, men vi fick leta länge. Ett ställe låg alldeles bredvid hotellet och där åt inte många västerlänningar. Man pekade vad man ville ha och kunde beställa många små rätter. Det var mycket gott. Men lustigt nog var det bästa stället på flygplatsen tyckte vi.

Om kvällarna förvandlades Nanjing Road till allmän samlingsplats för diverse amatöruppträdanden. Längs gatan samlades grupper som antingen sjöng, dansade, gymnastiserade eller lekte lekar – ung som gammal. Roligt hade dom i alla fall.

Vädret har varit väldigt omväxlande – ena dagen 27 grader, nästa dag endast 6!

När vi skulle lämna Shanghai valde vi att ta snabba Maglevtåget till flygplatsen, en 30 km lång sträcka som avverkas på strax över 7 minuter i max hastigheten 431 km i timmen. Gick väldigt mjukt.

Shanghai Yuyuan garden

Vackra Yuyuan Garden och det gamla Te-huset.

Shanghai Yuyuan garden rund

På Yuyuan Garden.

Shanghai The Bund by night

Vackra gamla byggnader på The Bund.

Shanghai Pudong från The Bund

Och så Pudong från The Bund.