Rio, Brasilien 2009

Rio Copacabana by night

Copacabana by night, taget från Sockertoppen.

Copacabana

12 – 18 oktober 2009
Anlände Rio flygplats 12 oktober 4.30 så vi satt kvar på flygplatsen och intog en lättare frukost innan vi tog taxi till hotellet. 45 minuter tog den turen och det var strålande sol och 28 grader kl 8.00 på morgonen. Hotel Astoria Palace ligger praktiskt taget på Copacabana beach, endast den hårt trafikerade vägen att passera. Hotellet känns väldigt lyxigt efter det enkla boendet i Peru.

Efter att ha blivit en aning skrämda av det vi läst om Copacabana och den del vi valt att bo i så är vi något förvånade. Här är toppen… och väldigt lite turister. Vi bor på 4:e våningen och har utsikt över beachen nedanför.

Igår gjorde vi bort alla ”måsten” som Corcovadoberget med Kristus statyn, tyvärr var det disigt så man såg inte mycket av själva Kristus… fötterna kunde man studera ganska ingående dock. Därnäst skulle vi besöka Maracanã stadium, men där var stängt just för tillfället. Så då tog vi oss till Sockertoppen med linbanan. Blåste som sjutton däruppe, men helt klart en fantastisk kvällsvy över Rio.

Vi har hittat vårt favoritställe inne i Copa centrum – Real Chopp – där alla intressanta fotbollsmatcher visas, inte många turister, oftast endast vi.

Idag tog vi lokalbussen till Ipanema och kunde konstatera att Ipanema är mer turistanpassat och vi är glada över att valt just Copacabana. Vi kan också konstatera att folk inte gärna ler här, inte heller är de vidare serviceinriktade… och så kan de inte engelska. Ett annat problem är att nästan inget är översatt till engelska, t ex när vi skulle ta ut pengar från automat, förstod inget, kortet fastnade och med hjälp av teckenspråk fick vi en bankanställd att släppa kortet inifrån.

 

Besök till favelas

Rio Kall Chopp

En kall Chopp på Real Chopp.

Söndag idag – avresedag. Igår var det mulet och regnet låg i luften så vi bokade en tur till favelas. Och det var en högst intressant och spännande tur.

Vi åkte i en öppen jeep – vi och två killar från London, plus guiden. Det var när vi kommit halvvägs upp till den favelan som heter Hoisia (eller nåt åt det hållet) som det blev spännande. Vi möttes av vägspärr och poliser med automatvapen letade igenom jeepen och oss. De letade efter bomber och vapen. Vi förbjöds att fortsätta. Knarklangare hade skjutit ner en polishelikopter som cirkulerat ovanför favelan – två poliser dödades. Hoisia anses som en av de farligaste favelas.

Vi vände om och körde till Santa Marta favela istället. Körde högst upp och vandrade ner mellan smala gränder. Svårt att fatta att folk bor här, men det gör de. Fast folk bor så eländigt så märks det inte på dem. Här var det trevlig stämning, härlig musik strömmade ut här och var. Folk log och hälsade. Men även här mötte vi poliser med automatvapen i en gänd. Vi stannade till vid ljuvligt doftande matstånd och köpte grillspett att mumsa på. Guiden berättade att i Rio bor ca 50% av befolkningen i olika favelas.

Maten i Rio är fantastiskt god, speciellt kött och kyckling! Och man beställer oftast bara en rätt och får två tallrikar. Igår kväll beställde vi en saftig tenderloinstek som serverades direkt på en stekpanna övertäckt med pommesfrites, stekt lök och ost for 30 reals (120 SEK). 1 chopp (öl) kostar 3:30 reals.

Vi checkade ut vid 12 från hotellet så vi solade de sista timmarna på takterrassen på 14:e våningen varifrån vi har utsikt över stranden, Kristusstatyn och Sockertoppen.

Rio hotellterassen

Vy från hotellets takterrass.

Rio takpoolen

Fantastisk utsikt från takpoolen.