Istanbul, Turkiet 2012

 

Hos Anette i Istanbul

LÅNGWEEKEND, 22 – 25 NOVEMBER 2012
Jag reste tillsammans med min vän Helena till vår gamla klasskompis Anette som är placerad på Nordic Police and Customs Co-Operation i Svenska Konsulatet i Istanbul.

Anette bor i en stor, fin, antik våning centralt, inte långt från konsulatet, och från hennes balkong har man en fin vy över Bosporen och mot den asiatiska delen. Bosporen är den sund som delar Istanbul i en europeisk och en asiatisk del. Över Bosporen passerar två stora broar, där den mest kända är Bosporenbron. Den andra är Fatih Sultan Mehmet-bron.

Anette var en mycket bra guide och visade oss runt i stan, dessutom pratar hon turkiska vilket var imponerande. Under våra tre dagar besökte vi:

sultan ahme mosken

Blå moskén
Hit åkte jag och Anette medan Helena (som tidigare varit här) tillbringade några timmar hos frisören. Den osmanske sultanen Ahmed I lät bygga moskén mellan 1609 och 1616. Det officiella namnet är Sultan Ahmed-moskén. Smeknamnet kommer av att moskén är klädd med keramikplattor från Iznik som har blåa detaljer.

Basilika-cistern-Istanbul
Basilikacisternen
eller Yerebatan Sarayi (Det sjunkna palatset) är en underjordisk vattencistern från 532 e Kr. Det tog ungefär 100 år innan ottomanerna upptäckte den bysantinska vattencisternen med sina pelare. Idag är byggnaden ljussatt och musik spelas i det mäktiga utrymmet. Det kändes lite magiskt att gå omkring på promenadbroarna och följa mysbelysningen till ljudet av dämpad musik.

Kryddbasaren
Det var fullt av starka dofter från olika kryddor. Här kunde man även handla olika matvaror, ostar, frukt, godis och mycket annat. Jag handlade lite ostar, en krans torkade chilifrukter och Turkish delight (godis).

Mattaffär
Anette tog oss till en matthandlare som hon hade köpt mattor av. Vi köpte några vackra kuddfodraler gjorda av mattrester.

Svenska konsulatet
Inte långt från Anettes bostad finns konsulatet i en ståtlig byggnad och vi fick följa med Anette och se var hon jobbade och även kika in i de stora fina mottagningssalarna där bl a kronprinsessan Viktoria varit på besök.

Hamam
Man får ju bara inte missa ett Hamam-besök. Det gjorde vi inte heller. Och renare har jag nog aldrig varit förr, efter det grundliga skrubbandet.

Nils Landgren-koncert
Av en händelse hade Nisse Landgren en koncert på Ghetto och Anette hade bokat biljetter till oss och dit gick vi med några av Anettes svenska väninnor från konsulatet. Efteråt blev det middag på en trivsam krog tillsammans med fler kollegor från konsulatet. Det blev väldigt sent, kom i säng 05:30. Mycket trevligt hade vi.

Vi har smakat på turkisk mat som t ex god Kebab, några snapsar raki har det också blivit. Vi fick även se hotellet där Agatha Christie sägs ha skrivit boken Mordet på Orientexpressen i rum 411 – på Pera Palace.

Det var mycket vi hann med under våra tre dagar tack vare bästa guiden Anette.

boshoprenbron

Bosporenbron på kvällen, när lamporna tänts, tagen från Anettes balkong.