Kuba – Mexiko 2019

I många år har vi funderat på en resa till Cuba, men det har liksom alltid dykt upp något annat intressant resmål som vi fastnat för. Men i år blev det äntligen av. Nu gick resan till feta cigarrernas och rommens land i Karibien. När vi sen var klara med Kuba gick resan vidare till Mexiko.

cuba-mexico

Business Class

19 januari 2019
Vi nappade på erbjudandet om att uppgradera till Business Class för halva priset från Paris, och då ingick det Air France Lounge La Premiére i Paris. Där tillbringade vi tre  timmar med att först äta en härlig brunch och sen njuta av några glas champagne. Loungen är i två våningar och här är miljön lugn och harmonisk med sköna soffor och fåtöljer samt en avdelning där man kan lägga sig och vila om man vill.

När vi sedan skulle boarda planet var vi prioriterade att gå in först. Och våra platser var 1 och 2. Vi bjöds på välkomstchampagne. Fåtöljerna är riktigt sköna och går att ställa helt till liggande ställning. Det är ju inte ofta man har möjlighet att flyga så här bekvämt så vi njuter i fulla drag hela vägen.

Havanna, Kuba

21 januari 2019
På flygplatsen i Havanna blir vi hämtade i en 50-tals bil… så klart… och körs till vårt boende hos Lester på Casa Gonzales på gatan O’Reilly, bra utgångspunkt upptäckte vi. Vi bokade våra boenden på airbnb och man bor hemma hos folk, i Casa Particulars. Det finns gott om Casa Particulars i Havanna och man behöver inte boka i förväg, men man får vara beredd på mycket varierande kvalitet på boendena. Casa Gonzales var helt ok, dock upptäckte vi att vi hade några små ovälkomna gäster i vår säng.

Engelskan fungerar bra, men det vore en klar fördel att kunna spanska. Under våra första dagar strosar vi runt i La Habana Vieja (gamla Havanna) och charmeras av den färgglada spanska kolonialarkitekturen. Många av byggnaderna är nedgågna och ruckliga men här möts man av glada och trevliga människor, både på gatorna och på barer och clubar. Mycket musik, dans och cigarrer.

För att surfa på mobilen måste man köpa ett kort med en kod som sedan fungerar i vissa parker, och inte alltid där heller.

Att ta en tur i någon av de otaliga veteranbilarna var inget vi trånade efter. Alldeles för dyrt nöje, ca 1000 kr för en halvtimmes tur. Det räckte med den bilen vi fick åka från flygplatsen.

Vi besöker:

063 Havanna Plaza de San Fransisco
Plaza de San Fransisco.

Trinidad, Kuba

22 januari 2019
Efter ett par dagar i Havanna satte vi oss i en Collectivo för en resa till Trinidad. Resan tog fem timmar med lunchstopp på vägen. Vårt boende här är hos Yailiris på Hostal German 1806. Mycket fint och mysigt boende, med egen frukostplats utanför rummet dit vi fick vår frukost serverad.

Trinidad är en pittoresk gammal stad från 1514, där tiden verkar stått stilla. Här finns färgglada låga hus och man hör hästhovarna klappra mot kullerstensgatorna, några ser ut som riktiga cowboys och andra transporterar varor i vagnar, som de gjorde förr. Här och där längs gatorna sjöng och spelade kubanska män för förbipasserande folk. Den berömda musiktrappan på stora torget – Plaza Mayor – var alltid full med folk, dels för att här fanns wifi och för att här kunde man äta och dricka i trevlig miljö. Visst, vi satt en stund båda kvällarna och njöt av atmosfären, men när vi skulle äta ville vi ha en lite lugnare plats, med bra mycket mindre turister. Och såna hade vi inga problem att hitta.

Vi gillade Trinidad. En riktigt mysig liten stad, men här finns också väldigt mycket turister, därav också väldigt många marknadsstånd med inte så varierande utbud. Det är fattigt och vi får frågor om vi har något att ge till barnen. Vi hade också förberett lite så vi gav bort några glasögon, pennor, tandborstar, kammar… vilket var uppskattat. Men vi borde också ha haft med oss metkrokar, för av någon anledning har de inte såna enkla saker där.

046-trinidad-plaza-mayor-trappan.jpg
Kända Plaza Mayor-trappan i Trinidad – i fin solnedgång.

Havanna igen

24 januari 2019
Tillbaka till Havanna tog vi en bekväm buss, tillsammans med ett tv-team från SVT som spelade in ett reseprogram i Kuba. Denna gång bodde vi hos Vic’s Obisbo Studio på Calle Obisbo, livliga shoppinggatan, bara en gata från förra boendet.

Det började inte så bra, för Vic var sen och grannarna fick ringa efter honom. Vi fick stå och vänta i den smala korridoren i en halvtimme innan han kom inflåsandes från en guidad tur. Han hyr nämligen inte bara ut rum utan han erbjuder även guidade turer. Och ibland verkar det köra ihop sig. Inget var förberett i vårt rum, så han började med att bjuda på en kall öl och sen började han bädda sängen. Vic berättade att han var utbildad advokat, men att han tjänade mycket mer på att hyra ut rum. I Kuba tjänar alla lika lite – städare som läkare. Vi tyckte Vic skulle få jobba färdigt så vi lånade ett paraply och gick ut i spöregnet, slank in på baren vi tidigare varit på för ett par Mojitos.

Återstoden av dagarna besökte vi bl a Revolution Square, Museo de la Revolucion, köpte en låda fina Cohiba-cigarrer i en cigarrfabrik, promenerade längs Malecon, besökte ett par gånger Hemingways favoritbar Floridita, åt billig och bra frukost på 5Esquinas trattoria och så hittade vi en mysig Paladar med fantastiskt god mat och bra service – Habana61. För övrigt promenerade vi omkring och tittade på fin arkitektur och all fina konst runt omkring i gamla Havanna.

Paladar betyder smaksinne på spanska. I början av 90-talet blev det tillåtet att starta privatägda restauranger i hemmiljö – Paladares. Dessa får inte ha fler matplatser än tolv och inga anställda för att inte konkurrera med statliga restauranger. (Reglerna har nog med tiden ändrats för de Paladares vi besökte hade bra mycket fler matplatser.) Paladares erbjuder mycket prisvärd mat och bra service.


090 Holbox HOerjaBOX

Holbox, Mexiko

26 januari 2019
Flög till Cancun i Mexiko, sen en två timmars shuttle-tur till Chiquila där vi precis hann till sista färjan över till Holbox. Nu var klocka sju på kvällen och vi tog golfbil-taxi till Holbox Dream Beach Front Hotel, och fick veta att hotellet var överbokat och vi hade inget rum första natten. Istället var vi bokade den natten i ett hotell intill och blev skjutsade dit. Frukost ingår inte i vår bokning men vi bjöds på frukosten nästa morgon.

Holbox är jättemysigt och här finns knappt några bilar. Man tar sig fram antingen till fots eller med hjälp av mopeder eller golfbilar. Gatorna består av finkornig, mjuk sand.

Vårt hotell ligger mysigt precis på stranden.

Stormen

27 januari 2019
Andra dagen i Holbox överraskades vi av en jättestorm. Och det gick fort. Från sol till storm på ett par minuter. Vi ligger lugnt och solar på stranden och plötsligt ser vi den mörka hotfulla stormen rulla över oss från havet. Vinden tar tag i precis allt. Sanden yr, solsängar, bord och stolar flyger. Det blir total kaos. Regnet piskar ner och vågorna slår hårt mot stranden. Personalen kämpar att få slänga in möbler och madrasser in på hotellets relativt säkra innergård och mycket av grejerna hamnar i poolen.

Vi rusar upp på vårt rum, men vår dörr står rakt mot stormen och det blåser så mycket så vi får pressa oss mot dörren för att den inte ska blåsa in. Vattnet forsar in genom springan under dörren och snart har vi en flod inne i rummet. En genomvåt städerska rusar in med handdukar för att täppa till dörrspringan men ser med fasa att det är försent. Hon rusar ut och återkommer med en skrapa för att dra ut det mesta. Både vi och hon skrattar ändå glatt åt eländet. Inget att göra åt, sånt händer.

Stormen varar i ett par timmar och sen blir det väldigt lugnt och tyst. Nu blir det åter febril aktivitet för att återställa allt. Vi promenerar iväg för att se vad stormen har lämnat efter sig. Det ligger stora högar med sjögräs/tång utefter stranden hela vägen. Båtar har drivits långt in på land och vissa har begravts under sanden. Strandhyddor har rasat och solbäddar ligger här och där i högar. I centrum är vägarna översvämmade och det är lerigt.

115 Holbox Minuter innan stormen
Här rullar stormen in.
116 Holbox Stormen
Vi känner oss säkra i rummet.

Det här lämnade stormen efter sig.