Nya Zeeland & Australien 2005

 

Åter igen tillsammans med Hannu och Vappu reser vi till Nya Zeeland och Australien via Bangkok. Resan varar i sju veckor och vi börjar med tre nätter i Bangkok. Flyger därefter till Christchurch i Nya Zeeland. Sen med buss till Queenstown där vi tänkt ”äventyra” lite. Därifrån ska vi sen köra bil längs Syd Alperna till Picton och ta färjan över till Wellington. Därefter blir det Australien: Brisbane, Guldkusten, Sydney, Melbourne, hyrbil längs Great Ocean Road, Adelaide, Alice Springs och slutligen Darwin, där vi ska på en tre dagars safari i Kakadu/Litchfield.

25 – 27 februari 2005: Bangkok

Bangkok. 35 grader trots att det inte varit helt molnfritt. Men solat har vi i alla fall. Maten het och god! I onsdags tog vi Skytrain till Chao Phraya River och åkte båt till Chinatown och insöp atmosfären bland lokalbefolkningen (avgaser, trafiken, ljudet…) besökte ett tempel där trängseln var ännu värre. Besökte även The Grand Palace dar vi guidades runt av Tony Surin.


27 februari: Christchurch, Nya Zeeland

Att komma till Nya Zeeland är så långt från Sverige man kan komma. Exakt tolv timmars tidsskillnad. Åtta timmars flyg från Bangkok till Sydney, sen ytterligare tre och halv timme till Christchurch. Det var inte så enkelt som vi trodde att fixa boende. Precis allt var fullt. Fick veta att det är högsäsong och fullt med aktiviteter. Men vi fick hjälp av två trevliga tjejer på turistinfot som lyckades boka in oss i ett hus med tre sovrum, tillsammans med ett tyskt par. Vi var mycket trötta efter flygturen, jag sov absolut inget. Bokade färdigt buss och boende på camping i Queenstown.

Klev på spårvagnen och hamnade av en händelse på Food & Wine Festival i en park. Riktigt kul. Fick smaka på goda Nya Zeeländska-viner och ost till live musik med olika lokala band. Härlig stämning. Hittade ett riktigt gott rött vin som jag tänker kolla om vi har på bolaget i Sverige. Hemfärden var lite vinglig…


28 februari – 4 mars: Queenstown

Det är kallt i Queenstown, som svensk höst, och blåsigt. Men det är vackert! Här är det äventyr som gäller! Imorgon är det inbokat Jetboat & White Water Rafting för hela gänget.På onsdag ska jag hoppa Nya Zeelands högsta bungyjump – Nevis Highwire Bungy, 134 m… har jag tänkt! Dyrt, men fasiken, när man nu är här…

Queenstown lever enbart för alla dessa otaliga aktiviteter, de flesta för tuffa äventyrare. Flera olika sorters bungy, sky-dive, sky-swing, rally, rafting, heli-ski, lådbilsrally från fjällen, stuntflygning… you name it…

Vi hade bokat in oss på en Shootover Jet Boat & White water Rafting-tur. Att åka Jet Boat var som att åka med i en rallybil i vatten. Turen gick längs Shootover River, i väldig fart, genom trånga passage och flera gånger fick man känslan av att åka rakt in i klipporna, och mitt i allt stannar båten och roterar 360 grader… häftigt.

Efter Jet Boat blev det ombyte till våtdräkter och bussresa längs smala, slingriga bergsvägar till raftingen. En snabbkurs innan vi steg ombord på gummibåten. Vårt team bestod av oss fyra plus ett par från Brisbane. Vår teamledare Casey fick oss att hoppa i vattnet för att träna inför eventuella kommande fall överbord. Han undervisade och berättade om området under hela färden. Sammanlagt var vi åtta team. Vi hade kanonkul och vi fick jobba hårt. Hela forsfärden tog drygt en timme.

Nästa dag var det bungyjump som gällde för mig. Nevis Highwire Bungy är Nya Zeelands högsta bungyjump då man dyker 134 meter ner i en ravin. Gondolen man hoppar från hänger i stålvajer mellan två berg och man färdas dit i en korg. När man hoppat ner frigör man själv benen i andra studsen och hissas upp i sittande läge och kan därmed njuta av utsikten under tiden. Jag var näst siste hopparen av 18 hoppare p g a att jag vägde näst minst. Dessutom var jag äldst.Vilken adrenalinkick! Har aldrig varit med om liknande tidigare. Obeskrivligt! Skithäftigt!

Se mitt hopp live här!


4 – 7 mars: Mot Wellington

Lämnade Queenstown med hyrbil och körde till Milford Sound. Där åkte vi ut på en båtfärd längs fjorden, ända ut till Tasmanska havet. Magnifik natur, enorma berg och ett par större vattenfall. Körde sen vidare till Te Anau där vi bokat stuga för natten. Kom rätt sent fram, hittade en italiensk restaurang som hade himmelskt god pasta och där man fick ta med sitt eget vin (BYO), och av en händelse låg ”bolaget” granne med restaurangen.

Körde vidare nästa morgon till Wanaka, mycket vacker plats. Lunch, sen vidare mot Haast där vi övernattade i en skraltig gammal husvagn for 70kr/pers, detta på grund av att det var knökfullt och husvagnen var det enda ägaren kunde erbjuda oss. Nåja, vi hade i alla fall hur kul som helst. På vägen dit stannade vi till och gjorde en vandring i regnskogen.

617. Mellan Wanaka och Haast

Mellan Wanaka och Haast

617. Wanaka strand

Paus i Wanaka

Åkte vidare till Franz Josef där vi gjorde en vandring i lätt duggregn och genom lång mörk och mycket blöt tunnel där vi fick användning av vara ficklampor. Sen var det rätt långtråkiga vägar till Greymouth, där vi övernattade på fin campingplats, besökte Kiwi centre där vi fick se levande kiwis.

Nästa dag stannade till i Punakaiki för att se på imponerande Panncake Rocks och Blowholes. Snabbvisit i ruskigt blåsiga Nelson och sen vidare till campingen i Picton.

På morgonen åkte vi över med färjan till Wellington. Soligt men rejält blåsigt. Sedan blev det backpackerboende mitt i Wellington. På kvällen var vi på en Irländsk pub där nästan hela puben sjöng och spelade folkmusik.


8 -12 mars: Guldkusten, Australien

Det är obeskrivligt härligt på Guldkusten! VARMT, kring 28C. Här koncentrerar vi oss på att sola och bada… Kanonfint boende i Kirra Beach, Coolangatta, ligger dock lite väl långt från alla serveringar. Vi gör just inget, bara njuter av dagarna. Promenerar eller tar bussen till centrum varje dag. Badar i härliga surfvågor. Sanden känns som potatismjöl, gnisslar under fötterna. Hannu och Henry har spanat in delfiner. Börjar dagarna med en joggingtur längs stranden… och dopp i havet, eller i poolen.


13 – 16 mars: Sydney

Det är härligt att vara tillbaka i Sydney igen! Det är en sån otroligt vacker och mysig stad. Vi bor centralt, intill Hyde Park, där det just idag är fullt med aktiviteter, som det brukar när det är St. Patrick’s Day. Folk går omkring i gröna kläder och fåniga hattar, irländsk musik hörs överallt. Det är 29C, strålande sol… vi mår alldeles utmärkt! Jag älskar att vandra omkring i denna vackra stad.

En av dagarna tog vi färjan över till Manly Beach, inget bad men svalkande glassdrinkar. Lunch på Harry’s Cafe de Wheels, lika utsökt gott som för tre år sedan. Finns inget snabbmatställe som slår Harry’s i mitt tycke.

Ett glas Chardonnay framför Operahuset i solsken, hur härligt som helst.

Sydney. Fin bakgrund

Vi är i Sydney igen!

Sydney. Romantiskt

Eftermiddagspromenad


16 – 22 mars: Melbourne

Det har varit omväxlande väder här i Melbourne, från 9 till 25C! Men staden är mycket fin, dock icke lika vacker som Sydney. Måste erkänna att jag shoppat lite, men det skyller jag helt på vädret 🙂

Vi har gjort en vintur till Yarra Valley där det ingick besök på fyra vingårdar varav en tillverkade champagne. Mycket lyckad tur, goda viner, trevligt sällskap och vackert väder.

I fredags tog vi tåget till Ballarat där vi besökte Sovereign Hill, en uppbyggd guldgrävarstad från 1800-talets mitt… imponerande bra, både samhället och skådespeleriet. Besökte även Wildlife Park där vi bl a fick mata kängurus.

Det vinfestival här, men vi föredrog att göra annat… Henry och jag åkte på en halvdagstur till Dandenong Rangers och en kort tur på ångtåget Puffing Billy. Hannu och Vappu gick till botaniska trädgården. Eftermiddagen spenderade Henry och jag på St Kilda – härlig strand, mysiga fik och helt fantastiskt härligt väder…

Lite fakta om Melbourne (2005):
  • Det bor ca 20 milj inv. i hela Australien varav hälften bor i de två största städerna Sydney och Melbourne. I centrala Melbourne bor 3,5 milj inv. men staden växer snabbt och beräknas gå förbi Sydney, mest genom invandring. Det finns flest antal invandrade greker i Melbourne än någon annanstans i världen, det är dock japaner man ser mest.
  • Arkitekturen i både Sydney och Melbourne är djupt imponerande. Vackra, fantastiska byggnader ramar in de gamla välbevarade på ett fantastiskt sätt.
  • Melbourne är också spårvagnarnas stad. Det är otroligt lätt och snabbt att förflytta sig, men medför samtidigt en besynnerlig företeelse i trafiken som inte finns någon annanstans i världen och kallas ”hook turn”. Innebär att biltrafiken alltid måste lämna företräde för spårvagnarna vilket betyder att bilarna i korsningar måste göra en ”kroksväng” vid högersväng – hålla sig så långt åt vänster som möjligt och nästan köra förbi korsningen, invänta rött och först därefter köra.
  • St Kilda med badstrand och många fina restauranger och fik ligger 5 km utanför centrum.

22 – 26 mars – Great Ocean Road

Gor. Great Ocean Rd börjar

Det är otroligt ”great” längs Great Ocean Road. Imponerande vackert! Vi har kört vår Holden i tre dar med otaliga stopp, två nätter på camping i Apollo Bay.

Vi vandrade i skogarna kring Otway: Först till Otway Fly Tree Top walk, en promenad 25 m ovan mark. Sedan till Triplet Falls med tre mindre vattenfall. Körde till nästa walk, som var Beauchamp Falls, en timmes vandring till ett sagolikt vackert fall! Nästa vandring låg i vackra Lorne, där vi valt att gå till Erskine Falls, vilket även den var pampig i vacker natur… mycket svettig klättring tillbaka.

Vi körde till Cape Otway Light station, byggt 1848, Australiens äldsta bevarade fyr på fastlandet. Sen besökte vi The 12 Apostles – av vilka endast 8 står kvar numera. Övernattade i vackra, historiska Port Fairy där över 50 hus är K-märkta.

Ytterligare en övernattning i Tailem Bend, i en fin stuga som låg väldigt vackert till och där vi hade utsikt över en sjö där pelikaner simmade… Där besökte vi en liten pub som var som hämtad ur nån engelsk tv-serie, där bartendern visste exakt vad stamgästerna skulle ha innan de ens hann sätta sig.

På vägen mot Adelaide såg vi både emuer och kängurus längs den annars rätt tråkiga savannliknande naturen.


26 – 30 mars: Adelaide

Uppstod lite problem med boendet i Adelaide – vår bokade och betalade lägenhet var avbokad av nån anledning, men det fixade sig.

Här har vi varit på en heldags vintur till Barossa Valley, besökte fem vingårdar. Lite väl många att besöka på en dag… smaklökarna hängde inte riktigt med mot slutet. Vi hittade vara favoriter på Chateau Tanunda, där vi inhandlade fyra flaskor. Till lunch blev det känguru. Resan var bra upplagd och vi fick vandra runt bland vinrankorna och smaka på druvor… men annars var vi inte så väldigt upplagda för vinturen efter gårdagens firande av Vappu, som fyllde 50. Vi hade reserverat bord på ett mysigt ställe där vi åt tre rätters meny, med både champagne och vin. Och jag fick äntligen tillfälle att äta färska ostron, vilket var en mycket angenäm upplevelse. Sen blev vi ”indragna” i en pub av ett helt flickbasketlag och deras föräldrar som firade en cupseger. Det var livat och glatt och vi hade kanonkul.

Vi passade även på att gå den stora AFL premiärmatchen mellan Adelaide Crows och West Coast Eagles. Arenan AAMI fylldes med 40 000 åskådare och det var en härlig stämning, en enorm upplevelse, men jag hängde inte riktigt med i reglerna…

Har även åkt Adelaides enda spårvagn, som tog oss till Glenelg ett par gånger. Där finns badstrand och massor av mysiga fik och affärer. Och så har vi besökt Botaniska och vandrat längs norra Adelaides gator och tittat på vackra byggnader.

 


30 mars – 2 april: Alice Springs

 

I Alice Springs bodde vi första natten på ett backpackerhostel men fick sen flytta till ett mycket bättre boende för samma billiga penning. Det är 38C i skuggan, solen är verkligen het! Har aldrig varit med om så hett nånstans tidigare… men, jag och Henry trivs, något mer än Hannu och Vappu 🙂

Är man i Alice Springs måste man ta en tur till berget Uluru (Ayers Rock), så vi satte oss i vår hyrbil och körde de 44 milen (4,5 timme enkelväg) till Uluru. Sanden är röd, överallt! Vi vandrade en sträcka längs berget i hettan, men avstod av respekt att klättra uppför aboriginernas heliga berg. Körde sen till campingen som inte var långt från berget och åt en BBQ-middag.

På kvällen körde vi tillbaka till Uluru för att uppleva den berömda solnedgången vid 6:45 tillsammans med 100-tals andra nyfikna. Berget skiftar färg från röd till orange till lila på ett par minuter, men inte så imponerande som jag hade väntat mig, sägs dock bero på vädret hur tydligt det syns.

Vägen är verkligen lång och ensam och man inser varför man ska bunkra upp med vatten och ha full tank innan man startar. Många döda kängurus och även några kor längs vägen, men även levande kängurus, kameler, örnar och odlor. Och många häftiga Road Trains (långtradare som har minst tre släp och är 50 m långa. Ett ensamt fik nånstans i mitten!

Tillbaka i Alice Springs besöker vi saloonen Bojangles… mycket trevligt och roligt ställe i västernstil, med svängdörrar och fullt med jordnötskal på golvet – här finns en stor tunna där gästerna kan näva upp jordnötter och sen slänger man skalen på golvet. Varje morgon ser man personalen sopa ut skalen. De har en live cam och har man tur så får man syn på oss om man går in på boslivesaloon.com.au

 

 


2 – 7 april: Darwin

Så, nu är vi i Darwin och har bokat oss in på en tre dagars Litchfield / Kakadu tour. Vi hämtas upp med jeep tidigt på morgonen från vårt boende på Frogs hollow och styr mot Litchfield nationalpark. Gruppen bestård av elva personer plus guiden Leah, en mycket duktig tjej som kan mycket och brinner för naturen och aboriginerna.

Första stoppet var för att titta på enorma termitbon. Sen badade vi i två vackra vattenfall. Ett av vattenfallen hette Florence och den kunde man simma igenom. Sen var det dags for ”Jumping Crocodiles”. Krokodilerna simmar fram till båten och hoppar upp efter maten… Hannu satt risigt till en gång, en 4,5 meters krokodil hoppade alldeles i höjd med där han satt. Guiden på båten var en riktig ”crocodile hunter”, han gav sig inte förrän vi fick se den största som kallades Hannibal the Cannibal, en bjässe på 5,5 m.
Efter BBQ-middag samlades vi vid en lägereld där två aboriginer spelade och dansade, och vissa av oss blev målade. Övernattning i tält av nät. Varmt som sjutton, men läckert med alla nattliga ljuden. En gång hade vi en orm kring vår tält.

Väckning kl 05. Iväg till Kakadu nationalpark. En 3 km lång promenad till Gubara där vi åter fick simma i härlig lagunmiljö – otroligt vackert! Lunch i Jabiru, alldeles nära ett krokodiltillhåll. Sen iväg till Ubirr, där delar av vägen var vattenfylld, upp till 80 cm. En vandring i ”Crocodile Dundee”-miljö (delar av filmerna spelades in här). Fick se på aboriginernas rock arts och Leah berättade om historien bakom dem. Klättrade högst upp för att blicka över Arnhem land, som är aboriginernas territorium och är förbjuden för andra. Otroligt vacker vy.

Leah var helt otrolig på att upptäcka djur längs vägen, hon kunde plötsligt bromsa och backa for att springa in i skogen och plocka upp en liten ödla, eller en orm…

Tredje dagen vandrade vi 3,5 km till Kambolge Creek, en vacker plats med vattenfall. Och en annan promenad till Yurmikmik, ytterligare ett helt fantastiskt ställe där vi badade i det härliga vattnet och njöt av naturen. Lunch i naturen och sen tre timmars färd tillbaka till vårt backpackerhostel.

Och nu njuter vi av de sista dagarna i Darwin! Det är kring 38C hela tiden och luftfuktigheten är enorm, man svettas kopiöst och dricker litervis med vatten. Efter tre dagar återvänder vi hem.