Rosa Bussarna i Afrika 2006

safari kollage

Beskrivning

Helt oplanerat bokade vi denna resa med Rosa Bussarna efter ett besök på deras hemsida www.rosabussarna.com. Resan går från Nairobi till Zanzibar i Afrika. Vi flyger från Luleå 21 januari 2006 och ansluter oss med övriga ”Pinkare” på Arlanda för att sedan flyga vidare till Nairobi. Färden med bussarna går via Kenya, Tanzania (med jeep-safari i Masai Mara och Ngorongoro Nationalparker) och avslutas i Zanzibar med sol & bad.

Vi har vaccinerat oss mot Gula Feber, Tyfoidfeber, Ducoral och fyllt på med Stelkramp, dessutom ska vi äta Malariatabletter hela den tid vi är på resan. Sovsäck, kudde, bestick, tallrik, mugg m.m måste vi ta med själva… så packningen blir inte så liten som jag hoppats, men vi ska ju ändå inte behöva bära våra resväskor utan dom kommer att vara i bussen under hela resan.

Vi ser fram emot en mycket spännande och upplevelserik safari, där målet är att se ”The Big 5”!

Nairobi – Masai Mara

23-26 januari 2006, Kenya
Vi mottogs i Nairobi flygplats av våra chaufförer Stefan och Esbjörn
som ska köra oss genom Kenya och Tanzania i dom urgamla rosa Scania-bussarna.

Vi såg nog alla något tveksamma ut när vi såg de två bussarna Pelle och Måns som vi skulle packa in oss i med våra bagage, men förvånansvärt nog fick vi alla plats och hela resan gick alldeles utmärkt. Vi är totalt 41 passagerare i varierande åldrar fördelade i bussarna, i vår buss Pelle var vi 21 passagerare.

Det första som hände när vi skulle lämna Nairobi flygplats var att vår buss inte startade men med starthjälp från Måns (och vise versa ett par andra gånger) kunde vi köra iväg till campen.

Efter en natt i Nairobi åkte vi i minibussar till Masai Mara nationalpark, 270 km söder om Nairobi, där vi körde runt bland djuren i ett par dagar med övernattning på Savuk Mara camp, träffade Masaier och fick besöka deras by där de bl.a dansade ritualdanser för oss.

Efter Masai Mara körde vi tillbaka till Nairobi för en natt och sen var det dags att köra vidare mot Tanzania.

Lilac breasted roller

Read breasted Roller

Giraff dyker upp

Giraff kikar fram.

Geparde

Gepard.

Flodhästar vid Serengeti gränsen

Bland flodhästar vid Serengeti gränsen.

Färgglada masaier

Masaier på rad.

Masaikvinnors dansuppvisning

Masaikvinnornas dansuppvisning.

Dansande masaier

Kvällsunderhållning.

Arusha – Ngorongoro

27-29 januari 2006, Tanzania 
Det var en lång resa till Arusha i Tanzania med en långdragen passkontroll vid gränsen och en lunch kryddat med sand – det var ett blåsigt ställe där vi valt att stanna för lunch och sanden blåste i maten. Vi anlände Arusha sent på eftermiddagen och kunde duscha av oss resdammet innan det blev middag och fest till sent på natten.

Nästa dag efter lunch åkte vi i jeepar till Ngorongoro (2,5 timmes körning) där vi efter en gemensam middag övernattade i 2-manna tält.

Väckningarna var ofta mycket tidiga, liksom denna morgon (kl 5) då vi skulle ta oss ner till Ngorongoro kratern, en timmes körning på MYCKET skumpig väg. Kratern är 18×15 km stor och har bildats efter ett vulkanutbrott för ca 2 miljoner år sen.

Lunchen serverades vid en liten vacker sjö – en oas mitt i kratern – bland flodhästar, zebror och elefanter. Här fick vi vid ett tillfälle rusa in i jeeparna när en elefant närmade sig. Dock gick den bara lugnt förbi oss så situationen blev aldrig hotfull. Efter lunchen blev det en mycket tröttsam resa tillbaka till campen i Arusha där det efter en skön dusch blev middag på restaurangen och redan vid 9-tiden klev man upp på busstaket för att sova.

Upper Hill Camp i Nairobi

Bussliv.

Fest i Arusha

Festen i Arusha.

Jeepsafari spaning

Bland vilda djur i Ngorongoro-kratern.

Mitt i Ngorongorokratern

Mitt i Ngorongoro-kratern.

Med Esbjörn framför elefanter

Med Esbjörn framför elefanten.

Zebror och flamingos

Zebror och rosa flamingos.

En oas i kratern

En oas mitt i kratern.

Silver Sands – Dar es Salaam

30 januari – 1 februari 2006, Tanzania
Åter igen en tidig morgon, vi packade ihop allt och installerade oss i bussarna. Vid foten av Kilimanjaro åt vi sedan vår frukost.

Efter en hel dags bussresa till Silver Sands, någon kilometer utanför Dar es Salaam, fick vi äntligen bada i havet – som var lika varm som luften. Här låg i vi två dagar och bara njöt av solen. Lite trist ställe som var inhägnat och med vakter runt om och vi fick rådet att inte gå utanför ensamma – inte ens på dagen – helst skulle vi vara ett helt gäng, för här var risken alltför stor för att bli rånad… liksom det var på de flesta ställen som vi besökt i Afrika.

Frukost uppdukad framför bussen

Frukosten är serverad, denna gång av Esbjörn och Stefan.

Frukost vid foten av Kilimanjaro

Henry, Eva och Anna njuter äter frukost vid foten av Kilimanjaro.

Esbjörn och Stefan minibussar

Esbjörn och Stefan fick miniatyrbussar som vi ”pinkare” köpt från gatuförsäljare. Bussarna är kända överallt.

Rosa bussarna gänget

Alla är vi ”pinkare”.

Lata dagar i Zanzibar

Så var det dags för lata dagar i Zanzibar. Vi åkte sista resan med bussarna till hamnen i Dar es Salaam, där vi tog farväl av Stefan och Esbjörn för, som de påstod, skulle köra bussarna tillbaka till Nairobi.

Efter mycket krångel klev vi ombord på färjan och efter 2,5 timmar steg vi i land på Zanzibar. Vi styrde kosan mot ett lunchställe i Stone Town och när vi som bäst slevade i oss vår mat så dök plötsligt Stefan och Esbjörn upp där! De hade planerat att överraska oss genom att själv ta flyget över för att spendera ett par extra dagar med oss. Dessutom överraskade Anders Eriksson själv (grundaren av Rosa Bussarna, läs mer längst ner) med sin närvaro och var med oss de sista dagarna.

Efter lunchen åkte vi till den norra delen av ön, till Nungwi, där vi stannade två nätter i hyfsade bungalows, men där frukosten och servicen var urusel.

Här var det sol och bad som gällde!

Vi avslutade resan med två nätter i Stone Town. Vi fick en guidad tur i själva Stone Town, en labyrint av små gator och gränder man lätt gick vilse i. Fick se de hemska fängelsehålorna där slavarna förvarades innan dom såldes och skeppades vidare på 1800-talet. Och sen fick vi gå igenom kött- och fiskemarknaden, vilket definitivt inte var en angenäm upplevelse – vilken stank och fullt med flugor!

Sista dagen i Zanzibar åkte vi på kryddtur och besökte Prison Island för att se på jättesköldpaddorna och där vi även kunde sola och bada.

Chicagospel

Chicagospel. Esbjörn, Erja, Eva, Sigrid och Henry

Nungwi beach

Nungwi beach.

The African House

Samkväm på The African House.

Marknad

Frukt- och grönsaksmarknaden i Stone Town.

Slavstatyer

Nersänkta slavstatyer.

Kryddtur

Kryddtur.


Anders ErikssonRosa Bussarnas grundare

1969 fick Anders Eriksson och åtta kompisar idén om att åka jorden runt, men innan de kom iväg var de bara två kvar. De bestämde sig ändå för att ge sig av med bussen de köpt – en 12 meters 53:a Scania. De startade med 25.000 kr på fickan och kom hem sex månader senare med 29.000 kr, tack vare att de tog upp liftare som betalade när de åkte med.

Efter första resan köpte Anders fler bussar och för en tur och retur i Indien betalade man 1.000 kr. Sedan 1972 har resorna varit organiserade. 1982 fick bussarna den karaktäristiska rosa färgen.

I dag har Rosa Bussarna ca 60 avgångar per år och en busspark på runt 20 bussar som är ombyggda så att det ryms färre passagerare än normalt. Det finns inga fasta platser på resan utan man flyttar runt i bussen.

Är du intresserad? Läs mer på www.rosabussarna.se