Kebnekaise 2019

Läs om hur vi
tog oss upp på
Kebnekaises Sydtopp!

Vi bestämde oss för att fira våra 40 år som gifta uppe på Kebnes Sydtopp den 9 juli 2019. Dags för ett äventyr i vårt eget hemland.

Vi har bokat en guidad tur längs den Östra leden – ca 7 km lång led som går från Kebnekaise fjällstation till Sydtoppen. Leden går längs Jökelbäcken, passerar över Björlings glaciär och sen klättrar man uppför Kebnes östvägg längs en via ferrata-led (”järnväg”) innan topplatån. Sydtoppen är 2098,7 m.ö.h och är Sveriges högsta punkt, 70 cm högre än Nordtoppen.


Måndag 8 juli

Tidigt på morgon packar vi in oss i bilen och kör ca 40 mil från Luleå till Nikkaluokta. Parkerar bilen, slänger ryggsäckarna på ryggen och startar vandringen som först går på en smal skogsväg och blir mindre i björkskogen. Det är lättvandrat och stigen är spångad på flera ställen. Längs stigen finns naturliga rastplatser nära fjällbäckar med rent vatten att släcka törsten med. Vandrar 5,6 km till Láddjujávri där vi har en fantastisk utsikt över Kebnekaisemassivet. Vid Láddjujávri finns ENOKS med övernattningsstugor samt nyöppnad restaurang som serverar bl a Lap Dånalds renburgare. Här kan man ta båten över sjön som kortar vandringen med ca 6 km, men vi väljer att vandra vidare mot fjällstationen, ca 13,5 km. Efter totalt 4,5 timmars vandring i rätt hårt tempo är vi framme.

Nikkaluokta.
Henry ger en hjälpande hand till en medvandrare.
Vackra vyer.
ENOKS i Láddjujávri.
Vill man ta båten så finns den här – i Láddjujávri.

Så skönt att sätta sig ner i gräset framför receptionen och ta av sig ryggsäck och kängor. Vi sitter en stund och mumsar i oss lite choklad och njuter av solen en stund. Vandrare anländer hela tiden och andra börjar sin vandring tillbaka mot Nikkaluokta. Och trots att det är fullt av folk och aktivitet på fjällstationen och i alla (flertal) tälten omkring så råder det en lugn och fridfull atmosfär i hela området. Speciellt imponerad över mängden av barnfamiljer som vandrar – som dessutom bor i tält! 

På fjällstationen finns restaurang, hotell, vandrarhem, butik, uthyrning och annan service för vandrare. Vi har bokat två nätter i flerbäddsrum med våningssängar. Vi bor i rum Åive i huvudbyggnaden. Ikväll består middagen av Elsas matlåda som vi värmer i mikron i servicebyggnaden, men imorgon har vi förbokat en 3-rätters middag i Elsas restaurang från kl 20.30.

I morgondagens guidade tur ingår lunchpaket, stavar och säkerhetsutrustning och för det har vi betalat 1.450:-/person.

På informationsmötet på kvällen träffar vi våra guider Arild och Amanda som berättar om turen och visar hur vi sätter på oss klätterselen och vilka säkerhetsåtgärder vi behöver tänka på.

Efter 4,5 timmar är vi framme vid Kebnekaise fjällstation.
Kebnekaise fjällstation.
En skön vila i gräset framför receptionen.
Våra sängplatser i rum Åive i huvudbyggnaden.
Kaffe på balkongen.

Tisdag 9 juli

Stiger upp kl 06, äter en riklig och god frukost samt plockar med oss mackor, kaffe, pulversoppa från buffén samt hett vatten till termosen och några inköpta powerbars till vår matsäck. Klockan 7 är vi samlade utanför och börjar vandringen uppåt. Vi är 13 personer i vår grupp.

Vi går i lagom takt i 25 minuter och vilar i fem. Den första halvtimmen är behaglig men när vi svänger upp för den första stigningen förstår man att det blir en tuff dag. Här väljer en person i gruppen att vända, vilket inte är ovanligt.

Innan vi går över Björlings glaciär sätter vi på oss vår utrustning – klättersele och hjälm – och hakar in oss i ett rep som Arild gjort i ordning. Med Arild i täten går vi sedan över glaciären mot en stor lodrät bergvägg. Klättringen går längs via ferrata, vilket innebär att vi med klättersele och karbinhakar hela tiden är fästade vid en stålvajer. Det här är faktiskt den roligaste etappen av turen. Då och då passar vi på att njuta av den fantastiska utsikten.

Uppe på bergväggen är de största strapatserna avklarade och vi är på drygt 1 800 meters höjd. Resten av bestigningen går över svagt sluttande stenfält. Vi tar en kort paus medan Arild skyndar sig upp till toppen för att lägga ut rep. Tillsammans med Amanda fortsätter vi mot toppen där Arild väntar. De sista höjdmetrarna består av en glaciär och upp till den snötäckta toppen är det livlig trafik. Det är många som vill upp på toppen en solig dag som denna.

Gruppen samlas.
Skönt att ha rejäla vandringskängor.
Snö.
Klättringsklara.
Uppåt längs repet.
Bergväggen.
Säker uppgång längs via ferrata.

Klockan 12.29 står vi på Sydtoppen. Det är smalare än vi trodde på toppen och brant nerför. Men vi är kopplade till repet så vi är säkra. Utsikten är magisk och man ser långt här uppe på Sveriges tak.

Sen var det ju bara att ta sig ner samma väg som vi kom. Vid via ferrata började vi med att klättra baklänges och sen vända oss om och klättra framlänges. Nu såg man hela vägen ner ända till glaciären. Vilken kick man fick, det var riktigt kul att klättra!

Sen den långa biten över glaciären och de stora stenarna… och nu skulle det bli åka av. Vi drog på oss regnbyxor och gled sen på rumpan ner en och en med lagom mellanrum. Amanda tog täten. Lite småläskigt när man inte såg slutet på backen från där man började. Tre rejäla backar åkte vi. Resten av sträckan fick vi använda fötterna igen och efter ca 10 timmar var vi tillbaka på fjällstationen där vi äntligen kunde fira vår bedrift – att både ta oss upp för Sveriges topp och att vi varit gifta i 40 år – med champagne.

Efter en skön bastu och en kall öl på balkongen blev de som sagt en 3-rätters middag i Elsas restaurang. Vi hade bokat andra sittningen, men gudars vad trötta vi var. Maten var utsökt, personalen fantastisk och bordsgrannarna var trevliga. Men jag var så trött så jag höll på somna mitt i maten (mest p g a att jag inte sovit nog natten innan). Så vi tackade för oss direkt efter efterrätten och kröp till kojs, mycket nöjda.

Sista pausen innan toppbestigningen.
Bara denna bit kvar.
Klockan 12:29 når vi Kebnekaises Sydtopp med milsvid 360 graders utsikt.
Samma väg ner.
Det här är skitkul!
Har precis åkt ner på rumpan.
Firar toppbestigningen och rubinbröllopet med champagne!

Onsdag 10 juli

Sov riktigt gott den natten och vi behövde inte börja vandra alltför tidigt. Efter en rejäl god frukost drog vi iväg mot Nikkaluokta. Inte ett moln på himlen. Vi har verkligen haft tur med vädret! Och myggen har inte stört nämnvärt.

På rätt trötta fötter och ben vandrar vi in genom porten till Nikkaluokta och kör vidare mot Norge och Tromsö.

En skön paus i Láddjujávri. Nu är det drygt 5 km kvar.

#kebnekaise #sydtopp #nikkaluokta #sverigestak #vandring #viaferrata #klättring #rubinbröllop #topptur #östralänken #persson #snö #glaciär