Vackra Prag på fem dagar
4-8 december 2017
Tjeckiens huvudstad Prag är känt för sina vackra och imponerande byggnader som representerar alla stilarter. Den gamla stadsdelen är från 1200-talet och den nya stadsdelen från 1300-talet. Hradčany med sina katedraler och slottsområde har varit säte för kungar, kejsare och presidenter sedan 800-talet. I Prag finns det mer än 500 torn och spiror.
Vi bodde på Hotel Metamorphis, några steg från torget i gamla stan. Byggnaden har en gång i tiden varit ett bryggeri. Ett mycket vackert hotell, där den goda frukosten serveras nere i mysiga källaren. Här finns också ett berömt ölspa, men vi avstod från den lyxen. Vårt rum (med kök) är gigantiskt med stora fönster, kakelugn och sängen är större än kingsize. Från fönstret ser man ett sagoslott – som egentligen är Týn-kyrkan – Church of Our Lady before Týn.

Astronomiska uret från 1400-talet.
Trängdes på torget i gamla stan med hundratals andra turister för att se det astronomiska uret på gamla rådhusets vägg slå heltimme. Klockan är byggd år 1490 av Mäster Hanuš, som enligt legenden ska ha fått sina ögon utstuckna av rådmännen så att han inte skulle kunna bygga nåt så vacker igen. Men, som Henry sa: ”Har man sett ett gökur så har man sett dom alla.”
Promenerade ett par gånger över den vacka Karlsbron (klar 1402) över floden Moldau. Mysiga julmarknader fanns runt om i stan, inte bara på gamla torget. Och överallt kunde man köpa sig en kopp varmt smaksatt rött vin och det berömda goda tjeckiska söta brödet Trdelník, vilket bakas rullat på en pinne över öppen eld och rullas i socker och kan fyllas med massa gott. Vi åt dessa utan fyllning.
Promenerade upp till Pragborgen, som är som en by i staden med sina torn, museer, trädgårdar, torg, bostäder och i mitten ligger Prags domkyrka – vackra Vituskatedralen. Alla kyrkor är fantasiskt vackra i Prag. Besökte således även St. Jacob’s kyrkan som låg strax bakom vårt hotell samt Týn-kyrkan, framför hotellet.
Ovanför Pragborgen finns ett av stadens äldsta klosterbryggerier, Klásterni Pivovar Strahov, som grundades redan 1140. Här åt vi lunch i form av Gulasch i bröd som vi sköljde ner med en färsk pivo förstås. Mätta och belåtna promenerade vi sedan tillbaka ner.
Passade på att gå på en stämningsfull Vivaldi-konsert på Clementinum. Och enligt många var naturligtvis Hemingwaybaren ett måste. Vill man vara säker på plats måste man boka bord. Vi chansade, fullt första kvällen, men andra kvällen var vi något tidigare och hade turen att få plats intill baren. Det var en upplevelse att beställa en speciell drink av de enormt artiga och kunniga bartenders i den mörka, fridfulla och intima miljön.

Vivaldikonsert på Cathedral of St. Clement – Clementinum.
Gick en guidad tur runt det gamla rådhuset och fick uppleva Prags underjordiska stad – rum och korridorer som går tillbaka till 1100-talet, vissa så mycket som två våningar under jorden. Fick se gamla väggar av det som en gång var hem, fönster som nu leder ingenstans och stenar som inte har flyttats på århundraden.
En dag hoppade vi på spårvagnen och åkte till Holešovice där vi åt goda mackor, goda bakelser med kaffe för totalt 72 SEK på det lilla bageriet Sukrárna. Här kunde de inte engelska, men det gick bra att beställa ändå. I antikaffären Bazaar fanns mycket intressanta prylar, köpte några av dessa. Det blev även en ölpaus på V Háji – en pivo för 25 czk.
Sista kvällen blev det födelsedagsmiddag på mysiga U Modré Kachničky ll i gamla stan. Här hade vi förbokat en 9-rätters avsmakningsmeny med viner. Vi kan varmt rekommendera denna mysiga, stämningsfulla restaurang. Varje rätt var supergod och vår servitör, en äldre herre, var lika lugn som atmosfären i restaurangen, men ändå med glimten i ögat. Vi satt och åt i närmare tre timmar medan lugn pianomusik spelades en bit ifrån oss.
Måste bara nämna tiggarna också. De beter sig inte som vi är vana vid, inga ”hej-hej”. De tittar inte på folk, utan de böjer sig ner som i en bönestund och håller sin mössa framför huvudet.
Ja just ja – favoritölen: Kozel dark.