Karibien 2017

Karibien karta

19 januari-10 februari 2017.
Det var inte lätt att välja bland alla sköna öar i Karibien, men till slut valde vi dessa tre paradisöar som vi besökte under våra tre veckor i Karibien.

Antigua

Antigua är ön med 365 stränder – ”en för varje dag på året!” Antigua och Barbuda består av två huvudöar där Antigua är den största och helt dominerande medan Barbuda är betydligt mindre med bara ett par tusen invånare.

Karibien skuggor

Ni ser bara skuggan av oss.

19 januari 2017
Vi flög till Gatwick där vi övernattade på bloc hotel för att nästa morgon flyga vidare till Antigua och Jolly Beach Resort.

Hotellet är All Inclusive och fast vi inte är överförtjusta i all inclusive-konceptet så var helhetsupplevelsen riktigt positiv här. Högsta betyg till en kanonstrand med solsängar så det räcker och blir över, samt till en suverän bar med otroligt rolig och trevlig personal. Öppen bar från 10:30 till late. Stort urval av frukost-, lunch- och middagsbufféer. Förvånansvärt goda viner och supergoda drinkar – när som helst. Grillbaren vid polen serverade goda grillrätter till lunch. Enda nackdelen var de något högljudda aktiviteterna och musiken där vid lunchtid.

Men på det hela – mycket höga betyg utdelas till Jolly Beach Resort!

Karibien stranden

Dominica

Dominica, som inte ska växlas med Dominikanska republiken, är en tropisk och lummig ö där naturen är i fokus. Dominica har sina sandstränder, men ön är framför allt känd för att vara extremt grön. I djungeln finns fantastiska vattenfall, varma källor och djupa raviner. Djurlivet är i det närmaste ostört och man kan se en mängd unika arter.
Huvudstaden Roseau är en ganska sömnig och lugn stad. Hit kommer man inte om man vill uppleva ett hektiskt nattliv.

25 januari 2017
Vi bodde vi på St James Guesthouse i Roseau. Här har vi åkt lokalbuss till Portsmouth, snorklat i Scotts head, badat i hot springs i Soufriére. Vi har ätit gott och varit på en helt värdelös valsafari, såg en stor stjärtfena, that’s it!

Varje kväll har vi suttit på hotellets tak med en drink i ena handen och cigarr i den andra och sett solnedgången.

Hit kommer också de riktigt stora lyxkryssningsfartygen ett par gånger i veckan och då blir det smockat med rika turister på gatorna. Torgstånden med allt möjligt skräp fyller hamn och gator och priserna blir plötsligt skyhöga överallt. Det gick dock bra att säga att vi inte kom från fartygen och då fick vi betala normala priser. Turguider dök som hökar på varje turist och erbjöd sina tjänster. Det var kaos och vi ville inte vara där, så vi passade på att åka på våra egna turer till lugnare ställen.

Vi tog lokalbussen upp till Trafalgar falls. Vandrade ner till bergsbyn Wotton Waven, med sina kokande källor där vi åt en riktigt god fisklunch. Hade tänkt ta bussen ner igen, men lokalbussarna (minibussar) åker när de har lust. Denna dag hade de inte lust, så vi liftade, vilket funkar alldeles utmärkt! Även de som inte har möjlighet att ge lift stannar och förklarar varför de inte kan.

Guadeloupe

För 200 år sedan var Guadeloupe svenskt under en kort period. I dag är det franskt och tillhör EU. Det franska märks av lite överallt och har blandats med den kreolska kulturen. Här finns regnskog, vulkan, stränder, sagolikt vacker hav och en tropisk temperatur.
Guadeloupe ligger i ögruppen Små Antillerna och består av sex öar där de två huvudöarna Basse-Terre och Grande-Terre liknar en fjäril på kartan med enbart 50 m mellan varandra. Basse-Terre är den minst exploaterade av öarna med stränder på båda sidor och djungeln som mäktig kuliss.

31 januari 2017
Eftersom vi hade tänkt åka runt på båda öarna så hade vi bokat hyrbil på flygplatsen. Så vi körde till Gosier på Grande-Terre, där vi hade bokat in oss på Résidence Turquoise. Här intar vi vår frukost på balkongen varje morgon varifrån vi har en härlig utsikt över havet.

Guadeloupe Sjöborre

Tips: Trampa inte på en sjöborre!

Första dagen här trampade Henry på en sjöborre. Han hade fullt med hullingar under foten och det gjorde ont. Så det vara bara att köra till närmaste sjukhus, vilket inte var så lätt att hitta, och när vi väl hittade så fanns det inga p-platser. Vi fick gå en bra bit för att komma till den överfulla akuten. Och här fick man vänta, tillsammans med halva lokalbefolkningen… tills en snäll vakt kom och viskade åt oss att vi kunde åka till sjukmottagningen på flygplatsen istället. Mycket bättre där, vi behövde inte vänta länge så fick vi komma in till en rolig fransk läkare som var mest nyfiken på oss än Henrys fotproblem. Han bara lindade om foten och sa att det där läker med tiden och att det var mycket vanligt att folk trampar på dessa sjöborrar… hade han också gjort.

Dagen därpå åkte vi över till Basse-Terre där vi sökte upp små vattenfall med små sjöar där man kunde doppa sig. Körde sen till den lilla Mord i paradiset-staden Honoré på den karibiska ön Saint-Marie, som i verkligheten heter Deshaies och ligger i Guadeloupe. Här finns, liksom på tv-ön, gyllengula stränder, ångande djungel och en aktiv vulkan. Vi sökte upp baren som förekommer i serien och jag beställde en Ti’ Punch medan Henry fick nöja sig med en läsk.

Guadeloupe boendet

Résidence Turquoise.

Guadeloupe balkongen

Frukost med utsikt på balkongen.

Guadeloupe Te-punch i Saint Marie

Ti’ Punch i Saint Marie, ”Mord i paradiset”-baren.

Basse terre henry glass

Glass ur kokosnötskal. Jag blev hånad för min Magnum.

Nästa dag körde vi tidigt till Basse-Terre där vi tog färjan över till ön Terre de Haut. Ett måste sägs det, men nja, inte värt egentligen. Hade hellre kört runt på Basse-Terre. Den ön är verkligen vacker, med sina berg och lummiga regnskogar och vattenfall och som även har fina stränder. Stor variation. Avslutade dagen med sol och bad på vår strand… och så en drink.

Basse terre vågor

Vågor i Basse-Terre.

 

Ti punch

Ti’ Punch

Ti’ Punch:
5 cl ljus rom, 1 tsk socker, 1 lime, krossad is. Pressa i lime och lägg klyftorna i glaset. Rör om tills sockret lösts upp. Klart!

 

3 februari 2017
Idag tog vi oss an uppgiften att bestiga vulkanen La Soufriere som är 1467 möh. Vulkanen ligger på Basse Terra. Så en biltur på ca 1,5 timme. Här måste jag bara flika in att det är nåt jävulsk med bilar på Guadeloupe, nästan obefintlig lokaltrafik. Så bilköerna är långa in och ut från de större städerna. Vägarna är i regel bra, men upp till starten av vandringen var den riktigt smal och krokig. Vandringen upp till toppen tog två timmar, och där uppe var det riktigt blåsigt och dimmigt. Men upp kom vi.

Guadeloupe moln

16640913_1206187466101848_6720260815846373774_n4 februari 2017
Flyg åter till Antigua för lata dagar på Halcyon Cove, Dickenson Bay. Det enda inplanerade var en dykdag och vi hade hittat ett litet dykställe dit vi promenerade längs stranden, åkte ut med båten tillsammans med ett par andra dykare och en divemaster, gjorde två dyk med en timmes paus på båten. Såg en stingrocka, och en massa småfiskar. Turen avslutades på tradionellt sätt, med Rum Punsch.

Sista dagen tog vi bussen till Saint John och strosade där ett par timmar.

Boendet på Halycon Cove (också all-inclusive) var lyxigare än på Jolly Beach och maten var riktigt god, men stranden var mindre, drinkarna godare och personalen trevligare och roligare på Jolly.